Länsstyrelsens Tom Espgård håller kurser för sprutförare på bland annat Bollerup utanför Tomelilla. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Nya regler om bekämpningmedel

2:39 min

Från och årsskiftet gäller nya direktiv inom EU om besprutning av jordbruksmark. Men de nya direktiven lär inte påverka de svenska bönderna nämnvärt.

Det handlar om så kallat integrerat växtskydd (IPM) - vilket kortfattat innebär att man ska försöka använda så lite kemiskt bekämpningsmedel som möjligt. Bekämpningsmedel ska användas på ett hållbart sätt och tillsammans med andra metoder som mekanisk bekämpning och god växtföljd.

I Sverige har lantbrukarna sedan länge jobbat enligt IPM och därför kommer EU-direktivet troligtvis inte påverka böndernas sätt att jobba så mycket.

– Jag skulle säga att vi Sverige generellt sett är långt framme, säger Tom Espgård, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen i Skåne. Han håller bland annat kurser för lantbrukare som ska hantera kemiska bekämpningsmedel.

Men allting kan bli bättre. Varje EU-land ska själv sätta egna regler utifrån EU-direktiven. Och sådana regler finns ännu inte i Sverige trots att direktiven gällt i två månader.

– Det beror på att man inte genomfört en förordning som regeringen ska ta fram, säger Agneta Sundgren på Jordbruksverket.

När regeringens nya förordningen blir klar vet Agneta Sundgren inte i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista