Mathias Gerdin har överklagat folkomröstningsbeslutet. Foto: Linda Evereus/ Sveriges Radio

Folkomröstning i Bromölla överklagas

1:10 min

Ett omdiskuterat bygge av en arrangemangshall i Bromölla är nu återigen i blåsväder. Nu gäller det en planerad folkomröstning om bygget. Nu överklagas beslutet om folkomröstning och kanske från ett något oväntat håll.

Det är Mathias Gerdin, som stod bakom själva initiativet till att samla in namn för att väcka frågan om folkomröstning,  som överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten.

Han menar att politikerna förvanskat vad kravet egentligen handlade om och inte heller gjort vad man bör för att se till att frågan vid folkomröstningen formuleras korrekt.

Två alternativ - ja eller nej, var inte kravet menar han - utan att det också skulle finnas möjlighet till ett bygge av en mindre hall.

Dessutom menar han att det rör sig om flera fall av jäv, då flera av politikerna har uppdrag i exempelvis både kommunstyrelsen, och det kommunala bolaget Bromölla Fritidscenter AB.

Kommunens jurist Bo Johansson säger till nyheterna att han just nu arbetar med att formulera ett svar där varje punkt i överklagandet besvaras,  men att kommunens inställning är att man vill att Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Svaret kommer att komma in den 13 mars, men beslutet i Förvaltningsrätten - om folkomröstningsbeslutet är korrekt taget eller ej, kommer  den 25 april.  Alltså bara en månad före den planerade valdagen den 25 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista