Unga i Tollarp lärde sig om rasism och mobbning

1:20 min

Trots att många ungdomar känner ett barn som flytt ensam till Sverige är det få som vet hur barnen har det.
Det vill "Hej Sverige" ändra på, och denna veckan besöker projektet Kristianstad kommun.

– Han blev till alla dem som tagit min mamma ifrån mig, alla dem som tagit min pappa ifrån mig och alla dem som hade tvingat bort mig från allt jag kände till.

Så låter det när skådespelerskan Bahareh Razekh Ahmadi står på scen och framför monologen Personnummer XXXX. Hon berättar om hur flykten till Sverige gick till och om pojken som mobbar henne på skolan.

Monologen är baserad på en sann berättelse om en flicka som flytt ensam till Sverige och sedan blir mobbad på skolan här.

I publiken sitter elever från Axonaskolan i Tollarp och lyssnar koncentrerat. Ibland skrattar de och ibland drar de efter andan, till exempel när Bahareh, i rollen som flickan, berättar hur hon fått tänderna utslagna under flykten.

Det här är en del i projektet "Hej Sverige", som är ett samarbete mellan antimobbningsorganisationen Friends och FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Varje år anländer flera tusen barn som har flytt ensamma utan sina föräldrar till Sverige. Samtidigt visar en undersökning som Friends gjort att många barn har väldigt liten kunskap, förståelse och information om hur det är att vara ensam i ett nytt land och att ha flytt utan sina föräldrar, ofta från krig, säger Hinda Talal, inspirationsföreläsare på Friends.

Hon kom själv till Sverige när hon var fem år gammal från Irak, och blev mobbad i skolan. Det berättar hon om i sin föreläsning, och hon ger även eleverna tips om hur de kan göra för att hjälpa barn som blir utfrysta och retade. Ett hej kan till exempel vara något som betyder mycket.

Syftet med "Hej Sverige" är att kunna prata om rasism och mobbning i svenska skolor, med utgångspunkt i sanna historier från flyktingbarn som kommit hit.

Niondeklassaren Filippa Björkman tycker att det är bra att projektet besöker Axonaskolan.

– Det är väl bra för vissa har ju lite fördomar, säger hon.

Hur är det på er skola?

– Jag tror inte vi har så mycket mobbning faktiskt.

Lyssna på ett längre samtal med Bahareh Razekh Ahmadi, Hinda Talal och eleverna Filippa Björkman och Ludvig Lindahl genom att klicka på länken nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista