Havsresans fältvecka drar igång idag. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio

Vrak och spöknät i Hanöbukten

1:15 min

Vrak, ålgräs och kanske ett och annat spöknät. Det är några av de saker man kommer stöta på i Hanöbukten när projektet Havsresans fältvecka drar igång idag.

Jan Öijeberg är marinarkeolog på Malmö Muséer och  en av dem som kommer bege sig ut för att undersöka havsbotten.

– Vrakupplysningar och vrakuppgifter, det är ju hundratals. Sen hur många som fysiskt finns kvar, det är en annan fråga. Men ett tiotal vrak är väl inte omöjligt att vi kommer att hitta, säger han.

Man vet att många skepp gått på grund här. Men Hanöbukten är ett relativt outforskat område och det är också därför som Lunds Universitets arrangemang Havsresans i år samarbetar med Kristianstad kommun, Vattenriket och Högskolan Kristianstad för att sätta ljus på Hanöbuktens botten.

Man har samlat ihop frivilliga arkeologer, dykare och biologer för att tillsammans genomföra en veckas fältstudier. Bland annat kommer man att titta på hur mycket ålgräs som finns och undersöka vrak på botten.

– Det är för att vi vill att folk ska vakna och vi vill visa att havet är värt ofantligt mycket och att vi måste ta hand om det, säger Kjell Andersson som är dykare och forskningsingenjör vid Lunds Universitet och även en av projektledarna.

Han får medhåll från Ebba Trolle som jobbar på Vattenriket i Kristianstad som står som en av värdarna i år.

– Jag är helt övertygad om att ju mer man kan om havet desto mer ökar viljan att ta hand om det, säger hon.

I förlängningen hoppas man på att mer kunskap ska hjälpa till inför politiska beslut. Men för Patrik Juhlin på företaget P-Dyk så fanns det ett mer konkret mål med vecka. Att hitta övergivna fiskenät som ligger kvar på botten och fiskar utan någon som tar hand om dem.

– Jag vill ta upp några spöknät och spökgarn och rensa, så att jag kan sova gott om nätterna, säger han.

Även Marie Fleetwood, som jobbar med BUVI undervattensinspektion, fanns på plats för att hjälpa till att kartlägga miljön i de djupare vattnen. Men sen hade hon ytterligare en förhoppning.

– Jag skulle vilja hitta en skatt, säger hon, skrattar och fortsätter, det finns ju vrak så vi får väl se.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista