Fler blir kränkta på nätet

1:38 min

Det har skett en ökning av kränkningar och förtal på nätet jämfört med tidigare år i nordvästra Skåne. Det upplever Brottsofferjouren i Ängelholm och i fyra kranskommuner som menar att det främst är unga tjejer som drabbas.

På Brottsofferjouren i Ängelholm märks det att fler tonårstjejer kommer fram efter föreläsningar på skolor och  berättar om olika övergrepp som de blivit utsatta för på nätet.

Polisen är också medveten om att kränkningar, alltså förtal, hot och ärekränkningar där ett hundratal drabbas varje år i nordvästra Skåne sker i allt större utsträckning på nätet. Men hur mycket och om kränkningarna av tonårstjejer ökat har polisen inget direkt svar på. Kommissarie Mats Olsson är  chef för  kriminalenheten på polisen i nordvästra Skåne:

- Statistiskt kan vi inte säga att det är någon större ökning av den typen av brott. Men det kan ju bero på att det finns ett stort mörkertal där unga människor väljer att inte anmäla till polisen när de är utsatta för kränkningar och hot på nätet.

Att inte polisen får in alla anmälningar bekräftas av Veronica Persson på Brottsofferjouren som berättar att de får samtal av tonårstjejer som inte vågar gå till polisen.

- Jag får ju en hel del samtal från unga tjejer som har blivit kränkta på nätet. Och i det läget kan det vara så att de inte gjort en polisanmälan för att de är rädda och framförallt rädda för att tala om det för mamma och pappa att de blivit utsatta för det här.

Det att kränkningarna i allt större utsträckning förflyttats till nätet under har gjort att det från första juli i år skett en lättnad i vad som krävs för att väcka åtal. Men trots det är det svårt för polisen att samla in tillräckligt med bevis.

- Sen är där bekymmer med bevisinhämtningen beroende på vilka servrar informationen ligger på. Bland annat från servar som ligger utanför Sverige kan det vara problem att få material ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista