Brandvärn på orten larmades inte

1:37 min

När ett hus brann ner till grunden i Röke utanför Hässleholm natten till i onsdags, larmades inte brandvärnet på orten. De upptäckte branden själva och var sist på plats av styrkorna, berättar Mats Erlingsson som är en del av Röke brandvärn.

– Hela byggnaden stod i lågor, säger Mats Erlingsson från Röke brandvärn.

Det är inte mycket kvar av det hus som brann ner till grunden i Röke natten till i onsdags. Men brandvärnet på orten fick aldrig något larm när branden pågick. När de gjorde upptäckten på egen hand och begav sig dit, var styrkor från flera orter redan på plats.

– Vi kom dit sist när vi hade kunnat vara först. Det kan du själv förstå att när det brinner nästan nästgårds och vi inte åker ut på larmet är det ju frustrerande.

Ingvar Johansson som är ägare till det hus som brann, känner väl till bradvärnet i Röke och tycker det är beklagligt att de inte fick larmet.

– Det är ju en katastrof. Vi har ett brandvärn vi är belåtna att vi får ha kvar. Det är 2-3 km hit och bemanningen känner till gården.

Utgången av branden hade inte blivit annorlunda om brandvärnet i Röke larmats, enligt räddningschef Daniel Sirensjö. Anledningen är en miss i systemet. Röke stod inte med på den lista över räddningsstyrkor som larmas vid brand av den klassen.

– Uppenbarligen har de inte legat med i larmplanen vilket är en miss i systemet. Vi får korrigera detta.

Ska du kolla över det nu direkt?

– Vi justerar det omedelbart såklart, så det inte händer fler gånger.