Yverdon-Les-Bains

Rögleseger satt långt inne

3:22 min

Trots att Rögle var det bättre laget satt segern över slovakiska Banská Bystrica på fredagskvällen långt inne för ängelholmarna.
Efter ett tungt slagskott i nättaket i mitten på sista perioden av backen Alen Bibic kunde Rögle till sist vinna med 3-2 och därmed bärga sin första seger under träningsveckan i Schweiz.

Klasskillnaden mellan Rögles motståndare under träningsveckan i Schweiz kunde knappast varit mer påtaglig. Där onsdagens motståndare från Ambri Piotta och den schweiziska "elitserien", NLA, besatt fart, spelidé och kompetens så hade fredagens slovakiska kontrahent, Banská Bystrica, tydliga brister i så väl hastighet på rören som spelskicklighet.
Detta utnyttjade Rögle på ett utmärkt sätt i den första perioden. Genom att spela med hög fart tvingade ängelholmarna de tröga slovakerna att dra på sig mängder av utvisningar, nåt som Rögle kunde utnyttja två gånger om.
1-0 satte Daniel Sylwander i spel fem mot fyra efter dryga tre minuter. I slutet av perioden fyllde amerikanen Tylor Matson på till 2-0, frispelad av Christopher Liljewall och Peter Le Blanc i spel fem mot tre.
Inledningen av den andra akten lovade ännu mer från Rögle men då man inte kunde utnyttja spelövertag och powerplay-lägen stack Banská Bystrica upp och kunde aningen oförtjänt sätta 1-2 efter dryga 12 minuter. Halvannan minut senare var det åter dags för slovakerna att näta och vips stod det 2-2. Rögle fick slita för att ta med sig oavgjort in i den andra periodpausen.
I den tredje kom Rögle ut på isen med nyvunnet självförtroende och kunde återfinna sitt vägvinnande spel. Efter 8:47 spelade Almen Bibic fram sin storebror Alen till ett skottläge precis innanför offensiva blå. Skottet var välriktat och for upp i nättaket bakom Bystricas målvakt som inte hade en chans att se pucken i den täta trafiken framför kassen.
Matchavslutningen blev småstökig med en femminutersutvisning på Peter Le Blanc och ett mindre slagsmål mellan Liljewall och Banská Bystricas fyrtorn Lukas Bambuch.
Rögle kunde dock hålla undan och ta sin första seger under det här årets Schweizbesök.
Stefan Ridderwall stabil i mål, Viktor Berglind rejäl och tydlig i sitt backspel. Jakob Lilja alltid farlig och Christopher Liljewall en karaktärsspelare i ett Rögle BK där ingen föll ur ramen.
Ny match på lördag eftermiddag mot slovakiska HK Poprad.

Roger Bengtsson
roger.bengtsson@sverigesradio.se