Hanaskogseleverna får arabiska som tillval

1:32 min

Nyheten om att skolledningen på Kviingeskolan och Västerskolan i Östra Göinge beslutat att erbjuda barnen i årskurs tre frivilliga tillvalslektioner i arabiska har lett till starka reaktioner. Under helgen har rektor Catharina Rooth tagit emot närmare 20 mejl, de flesta stöttande och positiva.

"Stoppa allt sån politiskt korrekt galenskap. Bättre de som kommer till Sverige lär sig svenska så snabbt de kan. Annars ut ur landet. Är de inte beredda på att satsa på att bli en del av det nya landet, så bye bye."

Så skriver signaturen "En röst från verkligheten" i ett mejl efter att vi i förra veckan berättat om att barnen på Kviingeskolan bett om att få lära sig arabiska under elevens val, ett tillfälle i veckan då eleverna själva får välja ämne. Under helgen har även reaktionerna nåt rektor Catharina Rooth, som fått närmare 20 mejl - de allra flesta positiva och stöttande.

- En skriver "Hej, Catharina. Hörde om ert initiativ till arabiska som tillvalsspråk. Låter i mina öron som en skola som anpassar sig till elevernas önskemål och har koll på sin omvärld. Hoppas jag själv och fler kan lära sig av er". Och jag har mejl efter mejl som ser nästan likadana ut, säger hon.

På grund av den stora uppståndelsen besökte Catharina Rooth i går skolan för att prata med barnen som för att se de hade några frågor eller funderingar. Men, utöver att någon hade hört hennes röst på radion så var stämningen på skolan oförändrad.

- Jag tycker det är en väldigt fin stämning på skolan och jag var rädd att de skulle ha många frågor med sig. Men de tar det ganska självklart.

Och när lärarna igår räknade ihop vad barnen valt för tillvalslektioner, så visade sig att underlaget var tillräckligt stort för sätta igång med arabiskaundervisningen redan i nästa vecka.

- Ja, vi kommer starta en grupp och i nuläget är det tre elever som kommer att vara där, så får vi se om det blir fler med tiden, säger Catharina Rooth.