Lägre ungdomsarbetslöshet med fler lärlingar

1:26 min

Utbildningsminister Jan Björklund besökte i dag en byggarbetsplats för kommande serviceboenden på Näsby i Kristianstad. Anledningen är att han vill införa ett nytt lärlingssystem när det gäller yrkesutbildningar och där fick han tillfälle att prata med en målarlärling och höra hur lärlingsarbetet fungerar i Kristianstad.

Ett nytt lärlingssystem stod i fokus när utbildningsminister Björklund besökte Kristianstad i dag. Han vill att yrkesutbildningarna på gymnasiet ska skötas mer ute på företagen, liknande på det sätt bygg- och måleriutbildningarna har arbetat länge. Han menar att det skulle gå att använda samma modell inom utbildningar som hotell och restaurang och vård och omsorg och att det på sikt skulle leda till lägre ungdomsarbetslöshet.

- Det blir mer på riktigt för ungdomarna, den här utbildningen. Dessutom leder den väldigt ofta till riktiga jobb när lärlingsutbildningen väl är över. Och dessutom är det så att det inte går att hålla på att skolka och komma för sen till en arbetsplats på det sättet som tyvärr förekommer rätt mycket i skolan, säger han.

Tidigare i dag släppte lärarförbundet sin årliga skolranking och av de sju bästa kommunerna finns inte mindre än fyra skånska representerade. Vellinge i topp, Ängelholm fyra, Båstad femma och Örkelljunga sjua. Kristianstad hamnar först på plats 120. Ändå menar Björklund att hans partikollegor i kommunen gör ett bra jobb när det kommer till skolfrågan.

- Jag tycker att både Kristianstads kommunledning med Pierre Månsson i spetsen sköter skolan bra, de gör vad de kan. Men problemet blir ändå att eftersom många andra kommuner inte gör det så blir skillnaderna väldigt stora mellan olika kommuner och jag skulle vilja att vi har en mer nationell hög kvalitet i hela det svenska skolväsendet.