Österlen

Efterlängtat och kritiserat badhusbygge inlett

1:15 min

I dag tas första spadtaget i byggandet av den nya simhallen i Tomelilla. Bakom sig har kommunen en lång politisk process och 2011 stängdes det gamla badet som var i akut behov av renovering.

- Tomelillaborna har varit tålmodiga och har sökt sig till andra ställen för att simma. Tyvärr har det tagit den här tiden men jag tror att det blir någonting bra, säger Torgny Larsson (S).

Redan i början av 2000-talet började man prata om en ny simhall i Tomelilla. Visionerna var stora men ekonomiska problem satte stopp för planerna.

Inte heller nu har det varit en enkel process. Socialdemokraterna har varit drivande och till slut landade investeringen på 65 miljoner kronor. Det betyder att kommunen använder det sista av sin treåriga investeringsbudget till simhallen.

Detta är något som bland annat Socialdemokraternas samarbetspartner Moderaterna har kritiserat och satt sig emot.

- Den kritiken finns men jag ser det ändå som möjligt att vi kan klara av den här investeringen. Det handlar om att vi måste sätta oss ner och prioritera kommande investeringar, säger Torgny Larsson.

Men nu är alltså simhallen på gång och Torgny Larsson tror att den kan stå klar vid årsskiftet 2015-2016. Då kommer här att finnas ett kafé, en relaxavdelning, barnpool och en undervisningsbassäng med höj- och sänkbart golv.

- Vi vill ju att det här ska vara en satsning för alla. Även de som har funktionshinder ska ha tillgänglighet.