Svagdricka kan bli Skånes champagne

1:23 min

Rökt ål, skånsk senap och svagdricka är några förslag på skånska produkter som har potential att få ursprungsmärkning likt den franska champagnen. Jordbruksverket presenterar i dag en lista med typiskt svenska produkter.

- Det tycker jag låter som ett bra förslag. Jag försöker att handla närproducerat om jag kan i allra högsta mån, säger Gertie Ågren från Simrishamn.

En så kallat skyddad ursprungsbeteckning innebär att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst geografiskt område och med en karaktäristisk metod. Ett exempel på en skånsk produkt som redan nu har en skyddad geografisk beteckning är spettkakan.

Tanken är att produkterna med en märkning ska kunna stärka regionen där de tillverkas genom att till exempel bli besöksmål och exportvaror.

Men håller skåningarna själva med om Jordbruksverkets förslag? Gertie Ågren tar en titt på listan.

- Skånsk senap, naturligtvis. Och rökt ål men den är ju i farozonen så det vet jag inte. Kavring är ju ett typiskt skånskt bröd, så de tycker jag är bra, säger hon.

Lillian Holmbäck Olsson, också från Simrishamn, är mer skeptisk.

- Kalvdans, är det skånskt? Lindrerödssvinet kan jag förstå, säger hon.

Finns det några andra skånska produkter du kan tänka dig?

- Det skulle vara den goda äppelmusten vi har. Den kan man gärna värna om, som cidern i Frankrike.

Mer på skånska listan

Blodkorv

Blå Hven

Brekorv

Inlagd gurka

Kalvdans

Klenätter

Kokekorv

Puggor

Skallekorv

Skånska pepparkakor

Svartsoppa

Äggost

Ättika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.