Skolan viktig för alla i Åstorp

1:30 min

Skolan är en av de viktigaste framtidsfrågorna inför valet i Åstorps kommun. Det håller flera av de politiska partierna med om, även om de har olika planer och ideologiska skäl till varför skolan ska prioriteras.

– Vi har ett projekt nu att bygga en helt ny skola. Vårt Haganäsområde som är en gammal sliten skolan där vi vill bygga en ny modern skola, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Åstorp. 

Åstorps kommun har de senaste åren letts av ett blocköverskridande samarbete mellan centern som har två mandat och socialdemokraterna som har 14. 

Ett samarbete som båda tycker har fungerat bra. Centerpartiets gruppledare Hans Ingvar Jönsson menar  att de fått igenom sina hjärtefrågor som är just skolan. Viktigt har varit att inte stänga kommunens mindre skolor eller göra om dem till F-3 skolor. 

Även moderaternas gruppledare Pontus Pålsson säger att skolan är en av kommunens viktigaste frågor - främst då för att han vill ta krafttag mot den ökande arbetslösheten i Åstorp. 

– För Åstorp tror jag det behövs ett lärlingstänkande där man kan få in vissa ungdomar på de ganska många företag som ändå finns.