Ökat intresse för skånska bönor

1:34 min

Ett ökat intresse för vegetarisk kost och närodlade råvaror öppnar nya dörrar för skånska bönder. En som tagit till vara på det är Per Modig, som på sin gård utanför Kristianstad odlar ekologiska bönor och linser. I dag påbörjar han skörden och om allt går bra kan det i år bli upp till sex ton kidneybönor.

På ett bönfält i norra Skåne, strax utanför Kristianstad, står Per Modig och sätter tänderna i en kidneyböna. Bönorna är fortfarande mjuka efter morgonens dimma men solen har just letat sig fram och redan i eftermiddag hoppas han på att han ska kunna börja skörda. Går allt bra kan det bli upp emot sex ton kidneybönor.

- Man har ju långa tider odlat bruna bönor och det har man av tradition mest odlat på Öland, men det fungerar jättebra att odla här i Kristianstadstrakten. Under ett antal år, 85 till 95, var man ett antal lantbrukare som odlade bruna bönor här i Kristianstadstrakten. Så det är lite gran en nystart för bönodlingen det här, säger han.

Den stora utmaningen är i vanlig ordning klimatet. Då dom exotiska baljväxterna inte tål frost får man sätta dem sent och vanligtvis börjar kan man börja skörda först i oktober. Men det är också mycket som talar för svensk bönodling. Ett ökat intresse för vegetarisk kost och en ökad efterfrågan av närproducerade råvaror har gjort att marknaden nu är större än tillgången.

- Även om man skulle ersätta alla de bönor som redan i dag äts i Sverige med svenskodlade så är det inte så jättemycket areal det handlar om. Det vore inte någon hel omöjlighet att ersätta de bönor som äts i Sverige i dag med svenskodlade.