Oklart vem som ska samarbeta i Åstorp

5:28 min

Vilka partier i Åstorps kommun som kan bli aktuella för ett samarbete efter valet är ännu oklart.

Oavsett var väljarna lägger sin röst  finns det samarbetsproblem i politiken. Vi har varit i Åstorp och pratat med företrädare för de största partierna, både det socialdemokratiska kommunalrådet Ronny Sandberg och den moderata oppositionens gruppledare Pontus Pålsson och med väljare.

Ronny Sandberg är socialdemokratiskt kommunalråd och han lyfter skolan, omsorg och boende lyfter han som de viktigaste frågorna för Åstorp.

– Skolan är viktig och vi har ett projekt med en helt ny skola på vårt Haganäsområde, säger han.

Frågor som Socialdemokraterna den senaste mandatperioden bildat majoritet med Centerpartiet om -  socialdemokraterna med 14 mandat och centern med sina två.

Mandatperioden före var  även folkpartiet och kristdemokraterna med.

– Vi vill satsa på jobb och mer företagande, vi måste ta krafttag mot arbetslösheten, säger den moderata oppositionens gruppledare Pontus Pålsson.

Både socialdemokraterna och centern är öppna för ett fortsatt samarbete, även om centerns Hans Ingvar Jönsson säger att om det blir alliansmajoritet efter valet så är de öppna för att samarbeta där, men beroende på vilka personer som ska ingå.

Frågan om samarbete i Åstorp är svår. Och det går inte att prata om politiken i Åstorp utan att beröra att det finns en konflikt.

En lång historia, där ord står mot ord. Och det rör just moderaternas Pontus Pålsson.

Där å ena sidan skyddsombud i kommunen anmält till Arbetsmiljöverket att Pålsson uppträtt aggressivt och hotfullt mot tjänstemän i kommunen och den politiska majoriteten ställt sig bakom genom att till exempel inte godkänna Pålsson som oppositionsråd.

Och å andra sidan har Pålsson oppositionens stöd, och sitt partis som menar att majoriteten smutskastar honom - och han är gruppledare och andra namn på valsedeln.

– Jag tror att vi tillsammans bygger Åstorp och att hoppas fler vågar söka samarbetslösningar, säger Pontus Pålsson.

– Jag hoppas att personfrågan blir mindre för den har tagit för stor plats, fortsätter han.

– Vi har fått ett infekterat samtalsklimat, och det är inte enkelt att prata samarbete. Vi måste hitta tillbaka till ett samförstånd, säger Ronny Sandberg.

Om det blir ett fortsatt blocköverskridande samarbete eller kanske ett regimskifte – det återstår att se. Söndag den 14 september säger Åstorpsborna sitt.