Österlen

Kommunalråd positiv till långväga äldremat

1:19 min

Om några månader ska det nya äldreboendet Joneberg Plaza stå klart i Simrishamn. Att Aleris som ska driva boendet har valt att köpa in färdiglagat kött från Dafgårds har lett till en het debatt bland de lokala politikerna.

Efter en rundvisning är i alla fall moderata kommunalrådet Anders Johnsson positivt inställd.

- Jag känner mig väldigt tygg. Istället för ett mottagningskök så blir det sju stycken kök i det nya boendet.

Aleris kallar det för enhetskök och i praktiken innebär det att inga råa kött- eller fiskprodukter får tillagas där. Dessa kommer istället att skickas färdiglagade från Dafgårds i Västergötland. Däremot kommer resten av maten att tillagas i köken, menar Aleris.

Petra Sandberg som är projektansvarig för etableringen säger att det är ett val som man har gjort för att föra matlagningen närmre de boende.

- Vi vill att våra boende ska kunna vara nära tillagningen och hjälpa till i viss mån. Vi vill också att det ska dofta gott om maten som lagas och att det känns som att den är gjord hemma hos dem, säger hon.

Men att man inte har byggt ett tillagningskök har bland annat kritiserats av Österlenpartiet. Christer Vigren har tidigare gjort ett utspel om att Aleris bör bygga om köket så att även kött och fisk kan tillagas där.

Anders Johnsson däremot tror att kritiken bottnar i ett missförstånd.

- Att man inte riktigt har sett hela konceptet. Måltiden är ju inte bara råvaran utan att man kan vara delaktig, hjälpa till att laga maten och komma med synpunkter, säger han.