Det enda Sofie Ward visste var att hon var transexuell. Men att hon skulle genomgå operation och byta kön var ingenting hon visste om från början. Foto:Jennie Wahlgren/Svergies Radio

Allt föll på plats för Sofie

Sofie Ward: Man ska inte pausa sitt liv
4:36 min

Sofie Ward från Hässleholm berättar sin historia, om vägen från man till kvinna. Från att komma ut som transexuell för folk i sin omgivning, till att genomgå utredning och operationer.

När Sofie Ward skulle komma ut ur garderoben, alltså öppet berätta att hon var transsexuell, så började hon med att byta namn och profilbild på sociala medier.

– Folk fick komma och fråga vad det handlade om.

Sofie tror att många uppfattade det som ett skämt. Hon skrev inte att hon var transexuell direkt, det kom fram senare, bland annat via hennes blogg. Och reaktionerna bland hennes vänner och bekanta, blev inte så stora. 

– Den bekantskapskretsen jag hade då och som jag till stora delar har kvar idag, var väldigt öppna med den typen av saker, att folk inte är likadana. Så det var inte direkt någon stor reaktion på det sättet. 

Efter en tid  fick hon komma till könsidentitetsmottagningen i Lund. Där genomgick hon en utredning vilket innebar flera möten med ett utredningsteam.

– Första steget när man kommit in i utredningen är att påbörja hormonbehandling. När jag påbörjade den, det var då allt föll på plats. Då visste jag exakt att jag kommer göra detta. Så när jag skickade ansökan till rättsliga rådet om att få göra ingreppet så var inte det alls konstigt.

Socialstyrelsens rättsliga råd fastställer könsidentitet och behandlar ansökningar om man vill göra juridiskt eller biologiskt könsbyte. För att ansöka där, måste man först ha genomgått utredning.

– Man kan ju leva i ett kön även fast den biologiska delen motsätter det på ett sätt. Det är många som ser sitt könsorgan på ett helt annat sätt, som att man kan vara en tjej som har en penis för att penis är en kvinnlig penis. Man kan se detta på så många olika sätt. Jag hade svårt att se det på det sättet så för mig var det naturligt att göra den här typen av ingrepp. Men det betyder inte alls att alla gör det helt enkelt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".