Thomas Wiking, barnbibliotekarie Osby kommun, tillsammans med Nora Johansson-Östensson, Signe Elvenes och Tyra Olsson. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Läsningen minskar bland unga

"Du ska kunna köpa ett hus och läsa lånevillkoren"
1:24 min

Läslusten hos barn och unga har förändrats. Antalet "storläsare" har minskat och det har också läsningen överlag, säger Thomas Wiking, barnbibliotekarie i Osby kommun. Men läsandet är viktigt, av flera anledningar, menar han.

– I början är det den skönlitterära läsningen som är grunden, men det är ju för att bygga upp möjligheten att ta till sig information i samhället. Du ska kunna utvärdera politiska partiers budskap, köpa ett hus och läsa lånevillkoren, och kunna teckna mobilabonnemang. Så det är väldigt viktigt att kunna läsa och förstå det du läser. Det säger Thomas Wiking.

Att läsa är lite som att jogga, menar han. Joggar du ofta, går det lätt och det är kul. Men gör du det mer sällan tar det emot när du väl ska göra det. Detsamma gäller med läsning. Det handlar om att läsa ofta och få upp sin läskondition. Går det lätt att läsa så ökar också lusten att göra det. Vad man läser är inte lika viktigt, bara att man gör det. Och har man föräldrar som gärna sätter sig med en bok är det större sannolikhet att barnen också blir nyfikna och vill läsa, menar han.

Ett sätt att väcka intresset för böcker är att besöka biblioteket. Alla sexåringar i Osby kommun får komma till biblioteket för en pedagogisk biblioteksutbildning och innan de går därifrån får de både diplom och lånekort. Den här dagen är det en förskoleklass från Killeberg på besök, och Signe Elvenes vet precis vad de ska göra där.

– Vi ska lära oss hur vi ska använda böcker och att vi inte ska förstöra dom och vika dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".