Björn Sandberg har valt en ny inriktning för sin gård utanför Sörby i Hässleholms kommun. Han bygger en solcellspark i en hästhage. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Hästhage blir solcellspark

Björn Sandberg, lantbrukare: Var tänkt som ett pensionsspar
1:34 min

Att få lönsamhet inom lantbruket är något många bönder brottas med. Björn Sandberg har en liten gård utanför Sörby i Hässleholms kommun och har valt en ny väg. Han ska bli elproducent och bygger just nu en solcellspark.

I en hästhage intill den lilla gården Gränsen utanför Sörby börjar en lite udda konstruktionen ta form. Totalt fem rader med takstolar ska byggas och de vilar på gamla järnvägsslipers som grävts ner i marken. Idén kom till under en aktiesparträff med Björn Sandbergs dåvarande bank. Solcellsföretaget GermanSolar var på plats och berättade om vad man kan få ut av solen. Och Björn tog det hela ett steg längre än vad de flesta gjort genom att inte bara producera till sig själv. 

– Min tanke är ju att sälja den här elen och det är ett projekt som löper på 20 år innan pengarna börjar komma tillbaka. 

När parken är klar kommer den producera el till 25-30 hushåll och kommer ha kostat ungefär 2 miljoner kronor. 

Det är just GermanSolar med kontor i Hästveda som levererar solcellerna. Kjell Klasson är teknikchef på företaget och är imponerad Björn Sandbergs vilja att våga satsa. 

– Björn är definitivt en av pionjärerna. Han är en av 5-10 privatpersoner i landet som sätter en produktionsanläggning i denna storleken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".