Johan Larsson, samordnare, och Lotta Åberg, föreståndare på HVB-boendet på Österlens Folkhögskola. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Många flyktingbarn vill prova på folkhögskolan

Föreståndare: Stort steg att flytta
1:15 min

Folkhögskolan i Tomelilla är först i landet med att starta ett HVB-boende för ensamkommande barn. Men efter flykten till ett nytt land är det ett stort beslut att flytta igen. Därför finns det nu möjlighet att prova på skolan under en vecka. 

- Det har vi börjat med nu under höstterminen. Killarna har flytt ifrån andra sidan jordklotet och så landar man i en kommun och börjar rota sig lite grann. Det är ett stort steg att ta att flytta en gång till, säger Lotta Åberg, föreståndare på boendet.

Och intresset för prova på-veckorna har visat sig vara stort. Redan nu är hösten fullbokad. Och det är viktigt att få tid på sig att välja, menar Lotta Åberg.

- Killarna som kommer hit gör ett mer medvetet val. Detta ger både dem och oss möjligheten att känna av om det här är det bästa för just den individen.

Däremot har det varit något svårare att locka till de ordinarie platserna. I nuläget bor fyra killar på boendet som har plats för nio men det pågår ett fortlöpande arbete för att synliggöra folkhögskolan som ett alternativ till andra HVB-boenden.

- Det ska in som ett naturligt val både hos socialsekreterarna som ansvarar över placeringen och hos killarna, säger Lotta Åberg.

- Kunskapen om folkhögskola och vad det är är inte jättestor i den här målgruppen. Det är inte så konstigt, det är ju ett helt nytt land med ett helt nytt system.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".