Foto: Ida Mårdhed/SR Blekinge

Ny E22-del - då stängs butiker

Campingägare: Det blir ett lugnare läge
2:17 min

När den nya delen av E22 i Sölvesborg öppnar i december ska det visserligen gå fem minuter snabbare att köra sträckan, men samtidigt tvingas affärer och företag längs med gamla E22 att stänga och säga upp personal.

Den nya delen av E22 går mellan Sölve och Stensnäs. Den öppnar i december och vinnarna blir de som åker mellan Skåne och Karlshamn. De tjänar fem minuter på den nya vägen. 

Förlorarna å andra sidan är de som äger affärer och företag längst med gamla E22, en väg där antalet fordon som passerar på ett dygn beräknas minska från 13 000 till 1 500.

För Alholmens Camping mellan Pukavik och Norge blir det stora förändringar. Campingen blir mer säsongsbetonad och deras butik stängs.

– Vi kommer följa säsongen mer för campingen och det är mellan april och september, säger Fredrik Smedberg som äger campingen tillsammans med sin fru. 

– Vi kommer få säga upp personal och det blir under vinterhalvåret. Även lokala kunder runt omkring som dagligen kommer in och köper tidning och dagligvaror påverkas, fortsätter han. 

Inget nytt
Den nya vägen är dock inte en nyhet för Fredrik Smedberg. De visste redan från början vad de gav sig in på. 

– Vi visste om det när vi tog över verksamheten och då var det tal om att vägen skulle vara färdig 2008. Så vi har fokuserat på att utveckla campingen, säger han. 

Fredrik Smedberg är ändå positiv till förändringen. Han berättar att en del av deras besökare har klagat på ljud från trafiken, ett problem som snart är ett minne blott. 

– Det är bara positivt egentligen. Vägen har ju varit en enorm flaskhals och vårt läge har påverkats av detta. Även om vi får stänga och säga upp personal så är det en positiv utveckling, säger Fredrik Smedberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".