Eleverna på Önnestads skola studerar en egengjord karta över Asien. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Demokrati på schemat på FN-dagen

Elev: Vita huset tycker de nog är roligast, för de får krypa igenom där
1:16 min

I dag är det FN-dagen, något som uppmärksammas på många håll runt om i världen och inte minst i landets skolor. På Önnestads skola hade klasserna upp till sexan sin stora avslutning på deras temavecka om demokrati igår och i dag fick de lära sig om de olika kontinenterna av skolans äldre elever.

Det är rundvandring i ett klassrum som i dag kallas Asienrummet på Önnestads skola utanför Kristianstad. Några av de äldre eleverna har byggt upp modeller av kinesiska muren och Mount Everest och berättar för barnen i mellanstadiet om det kinesiska nyåret och hur man hälsar i Japan. Detta är finalen på temaveckan som passande nog avslutas i dag på FN-dagen.

Demokrati har har varit det huvudsakliga temat, men även mångfald och geografi har stått på schemat. I klassrummet intill är temat Nordamerika och där står Felicia Svensson och Hanna Strömberg och väntar in de sjätteklassare de strax ska redovisa för.

- Det är faktiskt ganska roligt för de tycker nog att det är ganska roligt själva också, säger Felicia Svensson.

Även om det kan vara lite nervöst för de yngre barnen verkar de uppskatta de äldre elevernas redovisningar.

- De vill ju verkligen titta på allt och sånt. Vita huset tycker de nog är roligast, för de får krypa igenom där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".