Skåne

Fortfarande sommar i Skåne

November står för dörren men sommaren håller kvar sitt grepp i delar av landet, trots att det stundtals är molnigt, regnigt och lite ruggigt. Men det är SMHI:s definition som bestämmer när vi rent meteorologiskt går in i den mörkare årstiden.

Meteorologisk höst inträffar när dygnsmedeltemperaturen håller sig mellan nollan och 9,9 grader fem dygn i sträck. Sommaren är därför kvar i Skåne, Öland och längs kusterna i såväl Götaland som Blekinge.

– De närmaste dagarna fortsätter det att strömma mild luft upp över landet och det blir troligtvis medeltemperaturer över tio grader i dessa områden, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till TT.

Och det är inte omöjligt att mildvädret håller i sig tills det blir november.

I starten av oktober brukar rusket och hösten nå Skåne i vanliga fall. Falsterbo - som brukar vara allra sista orten ut - har vanligtvis sitt skifte omkring den 15 oktober.

– Det är helt klart senare än normalt år, det har länge varit milt väder, säger Fougman.

Men i övriga delar av landet var hösten varken sen eller tidig. I norra Lapplandsfjällen slog det om i början av augusti, vintern kom de första dagarna i september. Och i stora delar av Norrbotten, Västerbotten, och Jämtland hittade hösten fram i starten av september.