Kommundirektör Lilian Eriksson. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

Ängelholm får ”agil” organisation

Kommundirektör: Lätt att tänka på sitt eget bästa
1:15 min

Ordet agilt är det som gäller i Ängelholm där man har gjort en helt ny kommunal organisation. Syftet är att ge bättre service till medborgarna och börja samarbeta på ett nytt sätt.

Nyordningen träder i kraft vid årsskiftet och då försvinner nämnder och gamla förvaltningar.

– Det har hakat upp sig ibland, säger Lilian Eriksson, kommundirektör i Ängelholm och fortsätter: När man har en egen nämnd och en egen budget och sina egna medarbetare, är det lätt att man suboptimerar. Man tänker på sitt eget bästa i stället för kommunens helhet, och medborgarnas bästa, som inte bryr sig om vilka organisatoriska gränser vi har.

Det har gått åt många arbetstimmar och har hittills kostat en dryg en miljon kronor i konsultarvoden för att ta fram det nya sättet att jobba. Första januari ska allt vara på plats och då försvinner nämnder och gamla förvaltningar. Och då ska det vara agilt.

Personalen har involverats och nu under hösten ska ängelholmarna informeras vad det nya innebär men redan nu finns filmer på Youtube och information på hemsidan. Och där flödar orden om agila arenor och agilt förhållningssätt, komplexa  behov, medborgare i fokus  - för nu ska Ängelholm bli ”Sveriges första ’agila’ kommunorganisation för utveckling och service”. Agilt, ett ord man behöver känna till tydligen:

– Det måste man absolut lära sig, det tror jag man måste lära sig i hela landet för det är ett nytt ord inom organisationsutveckling, enligt Eriksson.

Varför inte bara använda ord som att jobba flexibelt och samarbeta mer?

– Det är precis det som det handlar om. Vi tycker det behövs något nytt för att man ska förstå att det också är något nytt, säger kommundirektör Lilian Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".