Inbrott med kofot. Foto: Henrik Montgomery / TT

Inbrotten ökar under årets mörka månader

Villaägare: Det blir en lite olustig känsla
1:33 min

Under hösten brukar bostadsinbrotten öka enligt polisen. I genomsnitt inträffar 30 stycken i månaden i nordöstra Skåne, men förra året var det en stor ökning i antalet inbrott under hösten.

Vi har träffat en villaägare i Bromölla som i helgen blev utsatt för inbrott. De som bor i huset hade varit bortresta under helgen, och direkt när det kom hem märkte de att saker och ting inte stod rätt till.

– Det låg mycket kläder på golvet som inte brukar vara där.

Att bli utsatt för inbrott väcker många känslor. Villaägaren i Bromölla som blev utsatt för inbrott i helgen, är inte ensam om att drabbas under årets mörka månader. Enligt polisen sker det allra flest inbrott under den här tiden och vanligast är att tjuvarna tar sig in via altandörren. Göran Wigermo är förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

– Förra hösten var det en period där det ökade med ett trettiotal extra inbrott under tiden 1 September till 27 oktober.

I år har ingen sådan ökning skett än, men det kan slå till längre fram.
– Den här ökningen kan komma precis när som helst.

Villaägaren i Bromölla som precis blivit utsatt för inbrott, säger att det är en olustig känsla som besöker en när man upptäcker att man haft inbrott.

– Det värsta är att veta att någon annan har varit inne i huset, när man inte själv är där.

Är det mycket som fattas?
– Nej det är mest guldgrejer som de har tagit. Inga datorer, det fanns till och med pengar i ett skåp som de missade. Om de har blivit skrämda och försvunnit eller om de inte har sett det vet jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".