Ordförandeklubba. Foto: Stefan Gustavsson/TT

Första fullmäktige i flera kommuner

Sammanfattning: Första fullmäktige i flera kommuner
1:04 min

I går var det flera kommuner runt om i Skåne som hade sitt första sammanträde i kommunfullmäktige efter valet, vilket innebär att fullmäktiges presidium där nu har bestämts. I Hässleholm och Tomelilla var det inga större överraskningar medan det i Bromölla rördes om ordentligt.

I Hässleholm var det förmodligen inte många som höjde på ögonbrynen över att Socialdemokraterna tog ordförandeposten i deras kommunfullmäktige. Irene Nilsson blev vald till ordförande, medan Centerpartiets Lena Svensson blev förste vice. Andre vice ordförandeposten fick Moderaterna efter en vunnen omröstning mot Sverigedemokraterna.

Inte heller i Tomelilla blev det några större överraskningar där Moderaternas Margith Svensson fortsätter på ordförandeposten samtidigt som Socialdemokraterna behåller rollen som förste vice. Nytt i Tomelilla är att Kristdemokraten Bo Herou blir andre vice ordförande.

Desto mer förvånande är följderna av Bromöllas kommunfullmäktige där det igår rördes om ordentligt i den lokalpolitiska grytan. Socialdemokraterna, som historiskt varit dominerande i kommunen, blev helt utan ordförandeposter. De togs istället av Moderaterna, Sverigedemokraterna och det nystartade partiet Alternativet. Socialdemokraterna i Bromölla ska ha ett möte ikväll och vill inte uttala sig om den för dem ovana situationen innan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".