Alliansens fyra partier i Region Skåne. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Alliansen lägger gemensam budget i Region Skåne

Carl-Johan Sonesson(M):Gått till val på att vi ska ha oförändrad skattesats
1:27 min

Alliansen i Region Skåne gick idag ut och meddelade att de ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag till Regionfullmäktige. Om de får stöd för sin budget, kan de fälla minoriteten med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som tillsammans har fler mandat än Alliansen.

Moderaten Carl-Johan Sonesson är regionråd.

– Där är ingen som har egen majoritet i regionfullmäktige och vi fyra Allianspartier har gått till val på att vi ska ha oförändrad skattesats. Då vore det ett svek om vi lade ner våra röster eller röstade fram Socialdemokraterna och Miljöpartiet som aviserat en skattehöjning på upp emot 40,50 öre.

De fyra Allianspartierna: Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna tänker alltså inte rösta för Socialdemokraternas budgetförslag i Regionfullmäktige. Istället går de fram med ett gemensamt budgetförslag med oförändad skattesats. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är större tillsammans än Alliansen. Kristdemokraternas gruppledare Birgitta Södertun säger att det även är upp till de andra partierna i fullmäktige, det vill säga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, hur budgeten röstas fram.

– Det är ju upp till de andra partierna också i fullmäktige hur de väljer att rösta på det budgetförslag som läggs fram.

Det innebär att Sverigedemokraterna får en ganska stor roll i budgetfrågan?
– Det är viktigt att slå fast att vi lever i en demokrati. De som har röstat på Sverigedemokraterna har gjort det av en ideologisk anledning och de finns representerade i fullmäktige här i Region Skåne.

Hon menar även att det är fritt för varje parti att lägga fram budget tillsammans med några, eller lägga fram egen och sedan vi röstning rösta för sitt förslag eller lägga ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".