Personal utbildas på speciell hedersproblematik

2:14 min

Ungdomar som lever i en hederskultur är utsatta. Än värre är det om de också har ett förståndshandikapp.

Trippelt utsatt hette konferensen på Söderportsgymnasiet i Kristianstad idag, en heldag där man utbildade personal inom skola, polis och en rad andra myndigheter om hur det är att ha en utvecklingsstörning och leva i en hederskultur.
- För min del startade det med en flicka som aldrig kom tillbaka till skolan efter sommarlovet. Hon var 16 år men på en 8-9 årings intellektuella nivå. När hon väl kom tillbaks till skolan var hon gravid och vi förstod att hon blivit bortgift, berättar Lena Rydberg som är rektor på gymnasiesärskolan på Söderportskolan i Kristianstad.

Detta fall gjorde att Lena Rydberg och hennes kollegor fick börja fundera över hur de skulle hantera den här typen av problematik. Lena Rydberg fick kontakt med TRIS - Tjejers rätt i samhället, som också var med på tisdagens konferens och föreläste.

Att vara Trippelt utsatt står för att ha en annan etnisk bakgrund, leva i hederskultur samt ha en utvecklingsstörning.
Målgruppen för konferensen var personal inom socialtjänst, skola, försäkringskassa, arbetsförmedling, polis och en rad andra myndigheter. Och nyckeln till att kunna hjälpa ungdomarna som är trippelt utsatta är samverkan, säger Lena Rydberg.
- De är osynliga i samhället, säger Lena Rydberg. Bland annat fick vi idag en föreläsning om de begränsningar man har när man är utvecklingsstörd. För att vi ska kunna stötta de vi möter måste alla ha en förståelse för det här.
Hennes kollega Anne Pålsson, lärare på särgymnasieskolan håller med.
- Samverkan mellan olika myndigheter behöver vi för att klara de här problemen.