Norra Skåne. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Förlikning i Norra Skåne-tvist

Journalistförbundet och Medieföretagen har nått förlikning i ärendet mellan reporter Berit Önell och tidningen Norra Skåne.

– Medlemmen slutar och får en ekonomisk ersättning. Därmed drar vi tillbaka våra skadeståndskrav, säger Johannes Isaksson, förhandlingschef för Journalistförbundet, till Ekot.

Första förhandlingen ägde rum i mitten av april, sedan kommunreportern Berit Önell på Norra Skåne blivit omplacerad, enligt uppgifter på grund av påtryckningar från kommunens politiker som tyckte att tidningens artiklar var felaktiga.

Som följd av omplaceringen valde nyhetschefen Anders Kauranen att avgå som chef. Turerna har varit många, och riksmedier har följt dem alla.

Berit Önell tackade nej till omplaceringen och tisdag 28 oktober träffades en förlikning mellan parterna.

− Medlemmen har visat ett stort mod och hela historien visar att det aldrig går att ta pressfrihet för något givet. Den måste hela tiden försvaras, vilket medlemmen och journalistklubben på Skånska Dagbladet/Norra Skåne gjort på ett föredömligt sätt i det här fallet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".