Det blir ingen kameraövervakning av vänthallen på resecentrum i Osby. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Osby får inte övervaka sitt resecentrum

Det kommer inte att bli någon övervakning av resecentrum i Osby. Det trots den våg av skadegörelse som förra året drog fram över Osby kommun.

Fönster på skolor och bilar förstördes av luftgevärsskott, Peter Apelgrens konstverk Apan och Kaninen totalförstördes och kommunhuset utsattes för ett sprängattentat med fyrverkeripjäser. 

Det var i samband med de här händelserna som Osby kommun ansökte om tillstånd för att kameraövervaka vänthallen på Osby resecentrum. 

Men länsstyrelsen avslog kommunens ansökan då man visserligen höll med om att det varit stökigt men menade att övervakningsintresset inte vägde över integritetsintresset. Länsstyrelsen menar att många resenärer vistas i väntsalen under långa tider och att en kameraövervakning där skulle innebära för stora risker för intrång i den personliga integriteten. 

Osby kommun överklagade då beslutet och gjorde då också ändringar i ansökan för att tillgodose länsstyrelsen genom att ändra tiderna för den önskade kameraövervakningen. 

Nu har kommunen fått avslag på sin ansökan även från förvaltningsrätten. De menar att den våg av skadegörelse som drabbade kommunen hände för så längesen att det inte längre kan användas som argument för att kameraövervaka väntsalen. De menar dessutom att det är en uppehållsplats för ett mycket stort antal människor ur en obestämd krets och att detta gör integritetsintresset särskilt gällande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".