Ockupationen av Hemlösas hus fortsätter

4:21 min

Två veckor efter att Hemlösas hus i Helsingborg stängdes officiellt för nattgäster övernattar ändå varje natt uppemot 20 hemlösa där. Birgitta Möller i organisationen Värmestugan säger att de inte vill lämna huset, och hon vill inte heller köra ut någon när kvällen kommer.

Eldsjälen Birgitta Möller i föreningen Värmestugan stannar kvar hela natten och det gör också ett 15-tal ungdomar som fortsätter ockupera, just nattetid, natt efter natt.  På utsidan hänger en banderoll där det står ”Hemlösas kamp är allas kamp”. På morgonen gör Birgitta iordning frukost till alla.

– Varje kväll stannar 15–20 personer kvar, de har ingenstans att gå, och det är klart att man inte slänger ut dem, säger Birgitta Möller.

Alla avvaktar, inget händer. Socialförvaltningen har ordnat  olika boenden för 15-20 tidigare gäster, men många är kvar, enligt Birgitta Möller. Föreningen Värmestugan driver normalt dagverksamhet i lokalen på eftermiddagarna.

– Jag är här frivilligt, ingen annan vill, så nu har jag också blivit ockupant för att jag inte vill slänga ut nån i kylan, säger Birgitta Möller.

Hon berättar om kvinnan som har sjukpension som är så låg att den inte räcker att hyra något på öppna marknaden. Kvinnan skulle ändå inte  gå till socialen efter erfarenheter för femton år sedan när hon var missbrukare.

– En annan tältar på gården. Han tillhör en annan kommun och får inte hjälp av Helsingborg, säger Birgitta.

– Vi ringde polis när en hemlös försökte bryta sig in och det blev slagsmål här, polis kom efter tjugo minuter, men gjorde inget ingripande.

Helsingborgs socialdirektör Dinah Åbinger säger sig inte ha mycket att tillägga i saken mer än att man har gjort vad man har kunnat och ockupationen ligger på polisen eller hyresvärden.

– Vi har talat med polisen och med föreningen Frijhamnen som hyr fastigheten, säger Fredrik Hjort, chef för kommunala Kärnfastigheter som själva inte agerar i övrigt utan ligger lågt.