Matilda Andersson, projektledare på Winnet Skåne. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio

Kristianstad lika ojämställt som resten av landet

Projektledare: Om vi inte ser siffrorna kan vi inte förändra
1:29 min

Kristianstad är på intet sätt unikt när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män. 
Men på några områden sticker kommunen ut.

Kristianstad är en av fem skånska kommuner som får en jämställdhetskarta i år. Syftet är att synliggöra skillnader mellan män och kvinnor i kommunen. Matilda Andersson är projektledare på Winnet Skåne, som har arbetat med att ta fram kartan:

– Det man kan se är att jämställdheten i Kristianstad följer många av de mönster som redan finns etablerade i samhället. Många av de siffrorna som finns är inte unika för Kristianstad utan det är siffror som finns i övriga länet och i övriga landet.

Nä, Sverige är inte jämställt, Skåne är inte jämställt, och Kristianstad är inte jämställt. I det avseendet är Kristianstad inte unikt överhuvudtaget.
Men statistiken som jämställdhetskartan är uppbyggd av ger en bild av hur det skiljer sig åt mellan män och kvinnor i Kristianstad.

En bild som är viktig att ha, menar Matilda Andersson:

– Om vi inte ser siffrorna så finns det heller ingen möjlighet att förändra någonting. Vi ser det som att jämställdhetskartan är ett medel för att synliggöra, och inte ett mål i sig, utan tanken är att kartan ska kunna lyfta siffrorna och sätta fingret på var det också går att göra insatser.

På vissa områden sticker Kristianstad ut. De kommunala bolagen är ett exempel. I åtta bolag återfinns bara en kvinnlig VD, och ingen kvinnlig styrelseordförande. Det är en sämre könsfördelning än på många andra platser. Vad beror det på? En fråga för kommunen att ta itu med.

Ett annat exempel är vidareutbildning efter gymnasiet. I landet som stort är det betydligt fler kvinnor än män som går en eftergymnasial utbildning, och så ser det ut även i Kristianstad. Men i Kristianstad är glappet större. Färre män i åldern 25-44 år utbildar sig efter gymnasiet, trots att kommunen har en högskola. 

Även om jämställdhetskartan synliggör många skillnader, och ger en grund att arbeta vidare från, så är det bara en pusselbit.

– Vi får inte en helhetsbild av jämställdhetskartan men vi får indikatorer och parametrar där vi ser exempel på hur det ser ut. Sen finns det såklart mycket annat intressant att titta på som inte finns med i kartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".