Förändringarna på Ystad Lasarett diskuterades när regionpolitikerna var på besök. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Kritik mot chefer efter tarmsmitta

Regiondirektör: Lex Mariaanmälan kom för sent
3:20 min

Idag presenterade Region Skåne tre utredningar kring den tarmsmitta som startade på lasarettet i Ystad för snart två år sen, den som ledde till att tio multisjuka äldre patienter avled.

– Det är i huvudsak brist på lex Mariaanmälan, händelseanalys och information till anhöriga, säger regiondirektör Jonas Rastad.

Totalt 27 patienter på en avdelning på lasarettet smittades av en aggressiv form av bakterien Clostridium dificille under perioden juli 2012 till december 2013. Men omfattningen av smittspridningen blev känd först i somras - och ledde till utredningarna.

– Vi riktar allvarlig kritik mot den dåvarande verksamhetschefen för medicinkliniken och den dåvarande chefsläkaren och sjukhuschefen, säger Jonas Rastad.

På vårdhygiensidan kommer man nu göra förändring och nogrannare se till att rutiner följs.

-- Men det finns ingen anledning att vara orolig som patient, säger Eva Melander som är enhetschef på Vårdhygien inom Region Skåne.

Mer om Eftermiddag i P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".