Gemensam insats för Skånes många hemlösa katter

1:28 min

Katter utan hem och ägare är ett stort problem i Skåne. 
Därför går nu Länsstyrelsen Skåne ihop med ideella organisationer för att med gemensamma krafttag få bukt med alla hemlösa katter.

– Vi vet att det finns jättemycket förvildade katter, det finns jättemycket hemlösa katter och det finns jättemycket katter som har någon som kanske ger dem mat och vatten men inte så mycket mer, säger Henriette Bonde som är djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne.

Det handlar om hemlösa och övergivna katter som ofta har det väldigt svårt. Det här är ett problem som kostar miljontals kronor varje år, bara i Skåne, och som dessutom medför sanitära problem. Situationen tycks bara bli värre.

Därför vill Länsstyrelsen nu enas om en gemensam strategi, tillsammans med skånska kommuner och ideella kattjourer. 

– Det fungerar ju inte som det gör nu. Vi har fortfarande ett stort problem och vi jobbar på så gott vi kan. De ideella föreningar har fullt, vi har massor med ärenden... Därför ville vi göra något tillsammans. För att göra en skillnad, säger Henriette Bonde.

En ideell organisation som ska vara med är Kattkommando Syd, som kämpar för att hemlösa katter inte ska avlivas, utan få nya hem.

Birgitta Carlsson är engagerad i gruppen och hon är positiv till ett samarbete med Länsstyrelsen.

– Det finns ju väldigt goda möjligheter att faktiskt nå ett mycket bättre resultat än vi som ideella organisationer kan göra.

Nu ska konkreta insatser planeras tillsammans. Lösningen tros ligga i kastreringar, så att hemlösa katter inte kan föröka sig. Det tror Birgitta Carlsson är rätt väg att gå.

– Har du en hemlös hona exempelvis så kan ju hon föda 110 kattungar under sin livstid, eller någonstans däromkring, och om de i sin tur inte kastreras så blir det ytterligare nya katter. Så det blir ju oerhört många katter om man inte kastrerar.