Hjärtoperation Foto: Thomas Oneberg/TT
Foto: Thomas Oneberg/TT

Barnhjärtkirurg fick sparken

Chef: "Han har handlar illojalt"
3:36 min

Barnhjärtkirurgen Sune Johansson på Skånes universitetssjukhus i Lund avskedades i går med omedelbar verkan. Enligt sjukhusledningen har han i hemlighet och med hjälp av underlag från Region Skånes verksamhet deltagit i planeringen av en konkurrerande privatklinik.

Det visar den utredning som gjorts efter att kirurgen stängdes av för två veckor sedan, säger Jan Eriksson, förvaltningschef på Skånes universitetssjukvård.

– Utredningen visar att Sune Johansson under lång tid har medverkat i och haft en central roll i planeringen av en privat barnhjärtkirurgisk klinik i Lund, en verksamhet som han har varit väl införstådd med skulle komma att skada SUS befintliga verksamhet, och han har därigenom grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren och handlat illojalt, så i ett sådant läge har vi som arbetsgivare inte längre något förtroende för honom, säger han.

Bara två sjukhus i landet har rätt att bedriva barnhjärtkirurgi, och det är Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska i Göteborg. För en tid sedan blev det känt att det privata företaget Healthwing planerade att starta en privat barnhjärtklinik i Lund, där bara utländska barn skulle tas emot. Det visade sig då att den erfarna barnhjärtkirurgen Sune Johansson var inblandad i planeringen, vilket alltså fått sjukhusledningen att agera.

Sune Johansson själv vill inte ställa upp på en bandad intervju men säger att avskedandet är helt felaktigt och att han kommer att driva ärendet vidare. Nyheterna har också fått ta del av ett brev som han skrivit till sjukhusledningen, där han ger sin version av det inträffade. Han medger att han känt till planerna på den privata kliniken, att han haft kontakter med företaget och erbjudits en eventuell framtida anställning, men han skriver att hans avsikter varit att kliniken skulle samarbeta med Region Skåne och stärka barnhjärtkirurgin i regionen. Men sjukhusledningen anser i stället att den skulle vara ett hot mot verksamheten.

– Den här verksamheten bedrivs med stöd av väldigt kompetenta, högspecialiserat kunniga medarbetare inom många olika yrkeskategorier. Det finns få av deras sort i hela Sverige, så det första som skulle ha hänt är att vi hade kunnat tappa kompetens och därigenom inte kunna bedriva barnhjärtkirurgi i samma omfattning själva, säger Jan Eriksson.

Men handlar det inte om en vanlig, konkurrensutsatt marknad, det finns väl andra läkare som driver verksamheter som konkurrerar med Skånes universitetssjukhus om personal?
– Jo, det kan det göra. Det som är väldigt extremt i det här fallet är att det har pågått en sådan planering, som medvetet skulle hållas hemlig, där Sune Johansson har haft en mycket central roll, och där mängder med underlag från vår egen verksamhet har använts som grund för planeringen både vad det gäller lokaler, utrustning och kompetensförsörjning.

Jan Eriksson säger att det som har hänt är sorgligt, men att sjukhuset inte hade något val.

– Jag har själv varit chef på stora svenska sjukhus i tjugo års tid, och jag har aldrig någonsin varit med om något liknande. Jag tycker att det är helt exempellöst vad det gäller illojalitet och att grovt åsidosätta de åligganden som man har som anställd gentemot sin arbetsgivare, säger han.

På det här viset förlorar ni en erfaren barnhjärtkirurg. Hur ska sjukhuset klara fortsatt verksamhet?
– Det skulle vi ha gjort ändå, om det här planeringen hade fullföljts. Det var en förutsättning att han skulle sluta vid SUS. Men utan Sune Johansson har vi fler kompetenta barnhjärtkirurger, och vi knyter ett närmare samarbete med Sahlgrenska. Vi ska fortsätta att bedriva verksamheten i oförändrad omfattning och kunna erbjuda de hjärtsjuka barnen den vård som de behöver, säger Jan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".