1 av 3
Arbetet pågår för fullt på väg 23 vid Röinge utanför Hässleholm. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
2 av 3
Bygget av en brunn. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
3 av 3
Såhär leds trafiken om. Illustration: Trafikverket

Hässleholmsvatten skyddas från bränsle

Projektingenjör: Det blir mycket störningar med hastighetsnedsättningar
1:27 min

För att skydda vattnet i en av Hässleholms kommuns största grundvattentäkter, måste Trafikverket nu bygga särskilda skydd på väg 21 och 23 utanför Hässleholm. Det här är två hårt trafikerade vägar och trafikanter kommer att ha det svårare att ta sig fram så länge arbetet pågår.

– Så ska vi sätta en kantsten här som vattnet rinner emot och sen ner i brunnen då, och vidare ner till en damm som de bygger längre ner.

Jonas Synnelius beskriver bygget som pågår på väg 23 i Röinge strax utanför Hässleholm. Alla skyddsåtgärder som Trafikverket gör handlar om att skydda vattnet i Ignaberga grundvattentäkt vid en eventuell olycka.

Där vägarna är hårt trafikerade och där marken är känslig bygger man nu skydd i form av till exempel brunnar, diken och kantstenar. Skulle det ske en olycka ska det vara lättare att stoppa bränsle från att läcka ut i vattnet.
Och det här arbetet kommer förstås trafikanter att märka av. Liselotte Jarl är projektingenjör på Trafikverket:

– Just här på väg 23 där vi håller på och jobbar för fullt blir det ju mycket störningar med hastighetsnedsättningar och man får vara försiktig och se upp. Det blir ju problem för alla, men framförallt för dem som är ute och arbetar på vägen.

Nästa år börjar man jobba på väg 21 som går mellan Hässleholm och Kristianstad. En sträcka kommer att vara helt avstängd under åtta veckor, och trafiken kommer att ledas om. Men vid de sträckor som är öppna för trafik vill Trafikverket att man tänker på att hålla nere hastigheten. Kristoffer Söderberg är projektledare:

– Visa hänsyn är väl det vi kan säga. Vi gör vad vi kan och vi jobbar med de medlen vi har men mycket bygger på ömsesidig respekt och hänsyn till varandra.

Här görs vattenskyddsåtgärder

  • Längs väg 23 öster om Hässleholms tätort vid Röinge. Arbetet påbörjas vecka 41 med förarbeten och avslutas vecka 51 i år. En skyddsbarriär kommer att sättas upp för att skilja arbete från trafiken. Detta för att ge de som arbetar och kör genom arbetsområdet en säker miljö.

  • Längs med väg 21 strax norr om trafikplats Ignaberga.  Arbetet påbörjas efter årsskiftet 2015. När detta arbete görs kommer trafiken få ledas om under två månader.

  • Längs med väg 2010 mellan Lommarp och Vinslöv. Åtgärden är ca 450 meter och omfattar räcken och kantstöd på södra sidan och täta diken och ett fördröjningsmagasin på den norra sidan.

    Källa: Trafikverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".