Förmiddag med Helene

Morgan är klar för final i Mack-SM

2:09 min

Morgan Stockhaus från Simrishamn är en av åtta finalister som gör upp om vem som skapar Sveriges godaste macka i Mack-SM 2014 på torsdag. Under tisdagens program ger han oss tipset på den godaste mackan

Spännande smakkombinationer som möter klassiska råvaror står i fokus i finalen där åtta finalister tävlar om vem som gör Sveriges bästa macka. Bland bidragen finns alltifrån ärt-hoummous till rökt sik. Flera av finalisterna har tolkat svenska klassiker på nytt vis, och andra har inspirerats av medelhavssmaker. Bröden, som utgör basen i finalmackorna, visar mångfalden av brödsorter vi har i Sverige. Finaljuryn kommer att få smaka på allt från ciabatta, bagels och tortillabröd till surdegsbröd och klassiskt svenskt knäckebröd.

De tävlande ska färdigställa 20 mackor var under den 45 minuter långa finalen. En expertjury bedömer mackorna utifrån satta kriterier: smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen.

Morgan Stockhaus, 31 år, som till vardags arbetar som kock på Vivels i Larsberg i Stockholm, tävlar med sin macka "Ärtiga Torsdagsmackan". Morgan har tolkat den klassiska svenska ärtsoppan och delat upp den i beståndsdelar som presenteras på en macka.

 - Jag är väldigt intresserad av svensk matkultur och med denna macka har jag försökt rekonstruera en riktig klassiker till att bli en överraskande nytolkning, säger Morgan Stockhaus, som är uppvuxen i Simrishamn, men numera bor i Stockholm.

Receptet på tävlingsmackan får vi inte publicera än så här bjuder på Morgan på en annan toppmacka:

Smort bröd med höstens fångst

Grunden Ciabatta från den lokala bagaren
Mjukt smör
Ett knippe grönkål, repad
2 kokta potatisar, kalla
1 ägg, kokt
Färsk lax, ca 100 g

Majonnäs

1 äggula
Knivspets dijonsenap
Vinäger
Rapsolja 1-1,5 dl
Salt, peppar


Garnityr

Handskalade räkor
Tomat, strimlad
Körvel
Västerbottenost, hyvlad
Finstrimlad silverlök
Citron

Börja med att halstra laxen i en het panna utan fett. Strö lite salt i pannan för att undvika att fisken fastnar. Den ska bara få färg, pressa citron över, packa in i smörpappe och, låt därefter gå färdig i ugn på 120 graders värme. Gör majonnäs genom att vispa ihop äggula med dijonsenap, vinäger och tillsätt sedan olja i en tunn stråle. Skär ciabattan och smöra. Arrangera grönkål och skivad potatis i botten. Arbeta sedan vidare med laxen. Dela ägget och grröp ur äggulan, klicka i majonnäs och toppa med räkor. Garnera sedan med körvel, tomatstrimlor, hyvlad västerbottenost, lök och citron. Servera en extra klick majonnäs vid sidan om. En olja på körveln kan även mixas ihop och droppas runt smörgåsen. Velbekomme