1 av 2
Projektledare Lisa Säthil, Annelie Rask och Janine Ekstrand på Lagunen. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
2 av 2
Janine Ekstrand besöker ofta Lagunen och textilverkstaden. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Oklar framtid för Lagunen i Osby

Annelie 18 år: Man har en plats att komma till
4:26 min

Det är oklart vad som händer med mötesplatsen Lagunen i Osby efter årsskiftet. Lagunen, som öppnade i februari i år, lockar många ungdomar varje vecka.

– Man har en plats att komma till om man behöver ett lugn, eller en plats att sitta på om man vill plugga eller så. Det säger Annelie Rask, 18 år, som besöker Lagunen flera gånger i veckan.

– Jag tycker det är kul för man har någonstans att vara. Man kan hänga med kompisar som jag annars inte har möjlighet att vara med, säger Janine Ekstrand, som går gymnasiet i Osby men bor i Everöd. Även på lediga dagar pendlar hon till Osby för att träffa kompisarna på Lagunen.

Lagunen började som ett projekt som bekostades av Region Skåne. Man ville göra biblioteken till en plats för mer kultur. I Osby fokuserade man på ung kultur och projektledaren Lisa Säthil intervjuade unga i Osby för att ta reda på hur de ville ha det. Så småningom om växte Lagunen fram, en mötesplats för ungdomar mellan 15 och 25 år, i en lokal i direkt anslutning till biblioteket. Här finns idag bland annat café, som drivs av besökarna själva, och en verkstad. Just nu är det textilverkstad varje onsdag. Några syr, andra vill lära sig sticka eller virka. Nyligen ordnades också filmkväll, på initiativ av just Annelie och Janine. Som projektledare har Lisa Säthil märkt att platsen fyller en viktig funktion.

– Jag tror att det är jätteviktigt. Och jag tror att det är viktigt på lång sikt, för om man inte har haft ett sånt här ställe så vet man inte att man kan förvänta sig ett sånt här ställe. Och ju mindre man förväntar sig desto mindre vet man hur man kan utnyttja det. Jag tänker att Annelie och Janine är ett bra exempel på hur man kan använda Lagunen. Och ju fler såna personer som upptäcker Lagunen, desto mer kommer det att hända här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".