Vånga satsar på att samåka

1:34 min

I Vånga utanför Kristianstad har byborna satsat på att få fler att samåka efter försämringar i busslinjerna till och från orten. Ett samåkningssystem har varit igång i drygt två månader och intresset har varit stort.

Julia Hansson, som är en av de som står bakom initiativet. Hon berättar att tankarna kring att satsa på samåkning, startade när bussförbindelserna till och från orten försämrades.

– Istället fick vi en busslinje som tog dubbelt så lång tid in till Kristianstad och gick över Fjälkinge, dit det inte var så många som ville åka. Och det blev mycket färre avgångar.

Intresset för att ta med passagerare i bilen, eller åka med någon annan har varit stort. 35 Pendlare har registrerat sig i ett bokningssystem som man kan nå via nätet. Systemet finns på 14 orter totalt i landet.

– Vissa samåker för att ta sig kanske till skolan regelbundet, eller till sitt arbete. Men det finns också de som bara använder sig av det för att ta sig till exempelvis vårdcentralen, berättar Julia Hansson.

Det kostar 80 öre per kilometer, och det är pengar som betalas av passagerarna och som går till den som kör. Fördelarna är många enligt Julia Hansson.

– Det är faktiskt väldigt trevligt att samåka, man får lite mer koll på vilka som bor i byn. Det blir väldigt trevliga samtal och det är även en miljöfråga.