Ronny Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Åstorp. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

"De är andra största parti, det är naturligt"

Kommunalråd: Det är inget konstigt för mig
1:41 min

Åstorps kommun har nu fått ett oppostionsråd, när man igår valde 19-årige Sverigedemokraten Eddie Ek. Och det var ett år sedan kommunen hade ett oppostionsråd. Den politiska majoriteten har stoppat det tidigare moderata förslaget på oppositionsråd.

Åstorps kommun  har stått utan oppositionsråd sedan moderaten Ulf G Persson  klev av posten och sina politiska uppdrag förra hösten. Moderaten Pontus Pålsson valdes till hans efterträdare som kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Men han fick aldrig oppositionsrådsposten, majoriteten som består av C och S i Åstorp, avslog det  med hänvisning till arbetsmiljöskäl.

Det handlar om konflikter mellan Pontus Pålsson och kommunala tjänstemän.

Tjänsten har vakanshållits sedan dess, men när kommunfullmäktige igår skulle klubba oppositionsråd var Sverigedemokraten Eddie Ek valberedningens enda förslag, och valdes utan votering.

– Normalt lägger vi oss aldrig i, vi har gjort det i ett specifikt fall och det var av arbetsmiljöskäl, säger Ronny Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Åstorp.

Vad säger du som Socialdemokrat om att arbeta i en folkvald församling, där nu Sverigedemokraterna har så stor makt att de innehar posten som oppostionsråd:

– Eftersom Sverigedemokraterna blev andra största parti, utifrån mandatfördelning är det väl naturligt, säger han.

– Det är klart vi tycker olika, men vi får hitta former. Jag har ingen erfarenhet av att arbeta så nära en Sverigedemokrat, säger Ronny Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".