Rätten synade mordplats

I mitten på maj i år dödades en 51-årig kvinna av sin exsambo i Väsby utanför Höganäs. Nu pågår rättegången mot den 56-årige mannen i Helsingborgs tingsrätt. I dag höll rätten syn på brottsplatsen.

Fallet har uppmärksammats eftersom kvinnans liv kunde ha räddats om polisen hade reagerat snabbare på hennes larm.

Kvinnan kände sig hotad av exsambon och samma dag som hon blev dödad hade hon anmält honom för ofredande. Vid halvåttatiden på kvällen ringde hon sen polisen och berättade att han befann sig utanför hennes bostad och att han hade hotat henne.

Men polisen skickade ingen patrull, utan det gjorde de först 20 minuter senare när kvinnan ringt polisen en andra gång.

När polisen kom fram var det redan för sent. Exsambon hade tagit sig in i bostaden och dödat henne med en kniv. Men han kunde gripas på platsen. Han är åtalad för mord men erkänner bara grov misshandel och vållande till annans död.

Advokat Ulf Juhlin som företräder den döda kvinnans söner är kritisk till polisens agernade.

– Det handlade ju de facto om några minuter, säger han. Man nonchalerade henne första gången och sen får en utredning ge vid handen om det har begåtts något fel. Bedrövligt är det i alla fall. Hade de kommit i tid hade det räddat henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".