1 av 2
Politiker och allmänheten kunde informera sig om jourens verksamhet. Här Gunilla Eriksson (t.v.) i samspråk med Elisabeth Jørgensen, kommunfullmäktigeledamot för Mp.
2 av 2
Siv Persson och Mona Arvidsson är nöjda med samarbetet med kommunen men säger att mer pengar skulle kunna hjälpa fler utsatta kvinnor. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Jubilerande kvinnojour hoppas på nytt kvinnohus

Siv Persson, styrelseledamot: Våld i nära relationer är klasslöst
1:31 min

För några år sedan hade kvinnojouren problem med att få pengarna att räcka till. Nu är ekonomin i balans men trots att fler volontärer anmäler sig och att boendeplatserna har ökat fick i fjor 46 kvinnor nekas plats på jourens boende på grund av platsbrist.

Under onsdagen firade kvinnojouren i Kristianstad 15-års-jubileum med öppet hus för politiker, sponsorer, allmänhet och andra inbjudna. Sedan starten 1999 har jouren gått från att erbjuda 1 plats på skyddat boende till dagens fem. Men trots platsökningen och ett ökat antal frivilliga som anmäler intresse att hjälpa till, så var personalen på jouren tvungen att neka 46 kvinnor plats under fjolåret.

Siv Persson sitter i kvinnojourens styrelse och berättar att personalen och de ideellt engagerade möter utsatta kvinnor i alla åldrar, från alla länder och med olika klasstillhörighet. Den äldsta kvinnan som har fått hjälp att komma ur en negativ relation var hela 82 år. Siv Persson och hennes kollega Mona Arvidsson tror att en ökad uppmärksamhet av frågor som rör kvinnors situation har fått fler att våga söka hjälp och berätta om hur de har det hemma.

Nytt kvinnohus

Just nu försöker kvinnojouren tillsammans med kommunen att hitta nya lokaler då de nuvarande är för små för verksamheten. Förhoppningen är att kunna skapa ett kvinnohus där verksamheten ska ligga på bottenplan och boendena på övervåningen. Men en lämplig lokal är svår att finna.

– Det finns ju ett barnperspektiv också eftersom nästan alla kvinnor har barn med sig så det måste vara anpassat för det. Därför har det ju vissa begränsningar, vi kan inte vara varsomhelst, förklarar Mona Arvidsson, vice ordförande.

Skulle regeringens budget gå igenom i riksdagen i höst så kan landets kvinnojourer, som ofta har svårt att få pengarna att räcka, räkna med ökade statliga bidrag. På kvinnojouren i Kristianstad hoppas man på ökat ekonomiskt stöd.

– Då skulle vi kunna ha kanske lite större lokaler, ett större skyddat boende. Man kunde eventuellt anställa någon till, vi har ju två anställda i dag och någon till kunde ha hand om barnen. Det finns ju alltid saker man kan göra, säger Siv Persson.

I dag är 18 personer ideellt engagerade i kvinnojouren. Förra året kunde 46 kvinnor och fyra barn erbjudas en plats på jourens skyddade boende, lika många kvinnor som nekades plats eftersom det var fullsatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".