1 av 2
Jonas Möller, Johan Pettersson och Marita Rosén. Foto: Johan Pettersson/ Sveriges Radio
2 av 2
Så här ser gasmasken ut när riktigt riktigt farliga saker måste utföras.
Morgonen med Anders Liljeqvist

Förberett för ebola-fall

Sjuksköterska: Vid hög risk har man dubbelt av allt
13 min

Om Sverige får fall av ebola är sjukhusen förberedda. På Hässleholms sjukhus gav man igår utbildning gällande skyddskläder.

Det är ju faktiskt inte helt otroligt att vi kommer att få uppleva ebolafall i Sverige, med tanke på att det är ganska många svenska sköterskor och läkare nere i västafrika och hjälper till. Johan träffade sjuksköterskorna Marita Rosén och Jonas Möller för att se vad de lärde sig igår.

Johan fick prova skyddsdräkten man använder vid misstanke av ebola. Skulle det vara fall av ebola bär man dubbla skydd som sedan slängs. Även när dräkten ska av är det otroligt viktigt att man gör det rätt, det är i det skedet många blir smittade. Något skarpt läge har det inte varit på Hässleholms sjukhus men utbildningen är viktig. Om någon är sjuk kontaktar personen oftast den öppna sjukvården, misstänker man fall av ebola måste man agera snabbt berättar Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".