Bengt Persson är ordförande i friidrottsklubben Ängelholms IF. Foto: Roger Bengtsson

Föreningar ilskna efter ÄFF-bidrag

Friidrottsföreningen: Många föreningar skulle behöva lite mer stöd
1:29 min

Delar av föreningslivet i Ängelholm anser att kommunens bidrag till fotbollsklubben ÄFF är alltför generösa. Fördelningen av kommunala bidrag till Ängelholms föreningar borde vara jämnare och mer rättvis.


Enligt Bengt Persson som är ordförande i friidrottsklubben Ängelholms IF, finns ett fokus på ett par större föreningar.

– Men det finns många föreningar i Ängelholm som säkert skulle behöva lite mer stöd.

Friidrottsklubben ansökte i våras om kommunal hjälp att köpa in nya häckar. Svaret dröjde och när det väl kom bidrog Ängelholms kommun med knappt 30 % av pengarna, resten fick friidrottarna stå för själva.
– Det är märkligt att vi ska behöva ta så stor del av kostnaden för en investering, och så får ÄFF ett bidrag på för saker som dom inte har kostnader för, reflekterar Bengt Persson i Ängelholms IF.

Inför årets säsong fick superettanklubben Ängelholms FF ett kommunalt bidrag på 672 000 kronor för att kunna spela sina hemmamatcher på Olympia i Helsingborg. Det skulle täcka cirka 70 % av ÄFF:s kostnader. Cirka hälften av bidraget utnyttjades innan ÄFF flyttade hem till sin egen hemmaplan igen. Men bidragspengarna som blev över har Ängelholms kommun inte krävt tillbaka av ÄFF.

Kultur-o fritidschefen i Ängelholm, Susann Pettersson tycker inte att kommunens föreningar behandlas olika. Pengarna till ÄFF och det bidrag som friidrottarna ansökte om, kommer från olika kassor i kommunen. Något som kan vara svårt att förklara.
– Det kan det vara naturligtvis. Människor som kommer utifrån ser ju bara Ängelholms kommun som en helhet. Det är kanske någonting som vi skulle bli tydligare på.
Men att Ängelholms FF får någon bättre behandling än andra idrottsföreningar i kommunen tycker jag inte, konstaterar Susann Pettersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".