Pågatåg och Öresundståg på stationen i Kristianstad. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio

Sena studenter får inte åka på studentkort

Bötfälld student: "Handlar inte om pengar utan om rättvisa"
2:58 min

Studenter har under terminstid rätt till rabatt för resor med Skånetrafikens tåg och bussar. Men för den som hoppar på en utbildning när terminen redan börjat och inte hunnit få en studentlegitimation kan det bli problem eftersom antagningsbevis bara gäller som studieintyg under terminens första två veckor.

– Det är inget flexibelt regelverk och det gäller inte för alla studenter. Skånetrafiken säger att de förstår min situation men att de inte kan ändra regelverket. Det gäller helt enkelt inte för dem som hoppar på en utbildning senare, säger Siver.

I mitten av oktober sitter Siver på tåget från Malmö på väg till skolan i Helsingborg där han precis börjat läsa en vidareutbildning för programmerare.

Eftersom han hoppat på utbildningen först en månad efter kursstart har han inte hunnit få den studentlegitimation från Mecenat som ska visa att han har rätt till studentrabatt på tåget. Men när han köpte sitt jojo-studentkort fick han höra att det inte var något problem.

– Jag frågade kassörskan vad som behövdes för att få studentrabatt och fick svaret att det räcker med ett papper som intygar att jag är student.

Siver har därför med sig sitt antagningsbevis för att kunna visa att han pluggar. Men tågresan till skolan i Helsingborg slutar ändå med att han får 1 000 kronor i böter.

– När väl kontrollanten kom hävdade hon att det krävs ett Mecenatkort. Hon tittade på mitt antagningsbesked och jag frågade om något är fel och hon svarade att eftersom jag inte kan bekräfta att jag är student så blir jag bötfälld.

För att få köpa ett jojo-studentkort behövs ingen studentlegitimation. Men det gör det för att få åka på kortet.

De som inte hunnit få sina CSN- eller Mecenatkort kan åka på sina antagningsbevis. Men bara under terminens två första veckor. Det visste inte Siver när han köpte studentkortet.

Sedan 15 september har han och tio andra resenärer fått böter för att ha åkt utan giltig studentlegitimation.

Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken, säger att det trots allt är ett litet problem och att Skånetrafiken dragit gränsen för att åka på antagningsbevis vid två veckor efter kursstart för att de som hoppar av eller inte börjar alls inte ska kunna fuskåka.

Men Siver, som menar att han fått fel information, tycker att systemet är orättvist.

– För mig handlar det inte om pengarna utan om rättvisa. Jag fick inte fullborda min rättvisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".