Kivik Art Centre får nu fortsätta söka bygglov för vart och ett av konstverken i parken. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Österlen

Planerna för Kivik Art avbryts

Planarbetet för Kivik Art Centre som fick kraftig kritik av länsstyrelsen kommer att avbrytas. Detta har kommunstyrelsens arbetsutskott i Simrishamn beslutat.

Enligt kommunstyrelsens nya ordförande, socialdemokrat Karl-Erik Olsson, beror det främst på att man nu har fått en klarare bild av planens eventuella konsekvenser.

- Hela detaljplanen låg som kvartersmark och det innebär att man kan privatisera området om Kivik art skulle gå omkull. Det vill vi definitivt inte vara med om, säger Karl-Erik Olsson som tidigare varit positiv till planen.

- Vi var inte medvetna om att kvartersmark innebar att man kan privatisera. Hade vi vetat det hade vi aldrig gått så här långt med den här planen.

Planen som nu avbryts var tänkt att innefatta byggnader som bland annat konsthall, ateljéer och bostäder.

Efter kritiken från länsstyrelsen lade man fram ett förslag på en minskning av området och föreslog att de planerade byggnaderna skulle flyttas närmre den befintliga verksamheten Bergdala gård. Men Karl-Erik Olsson menar att fokuset då riktas fel.

- Det känns som att man gör den här planen enbart för att tillgodose vissa önskamål. Det känns inte bra för vår del och därför tycker vi att det är bättre att avbryta planen i dagsläget.

Vad innebär det rent praktiskt för Kivik Art?

- De får fortsätta som de har gjort tidigare, alltså ansöka om bygglov för konstverken.

Relaterat

Mer om Österlen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".