Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Löften i fara efter utebliven skattehöjning

Fritzon: Vi hoppas kunna genomföra de flesta av våra vallöften
4:40 min

2000 nya anställda i vården och 300 nya vårdplatser. Det var några av vallöften som delvis skulle finansieras av en skattehöjning på 40 öre i Region Skåne. Nu slopas skattehöjningen vilket försvårar läget att uppfylla löftena, medger Henrik Fritzon (S), regionstyrelseordförande. 

En anledning till den uteblivna höjningen är det som Fritzon kallar en "radikalt förbättrad ekonomisk situation" för Region Skåne som uppstått den senaste veckorna. Bland annat förbättrade prognoser och statsbudgeten ger extra pengar till regionens kassa, menar han.

- Vi bedömer att vi kan klara en rimlig situation för Region Skåne för 2015 utan att höja skatten. Det innebär att vi inte behöver göra några nedskärningar och vi kan göra några mindre satsningar, säger Henrik Fritzon. 

Nöjer ni er med att klara er rimligt?

- Vi har också ett besvärligt parlamentariskt läge eftersom vi styr i minoritet. Det är inget vi önskat. Vi har ingen förutsättning att få igenom en skattehöjning i fullmäktige, säger han. 

Kan ni genomföra alla era vallöften nu?

- Alla vallöften kommer vi sannolikt inte kunna genomföra med oförändrad skatt, säger Fritzon.

Vad ska ni inte genomföra? 

- Vi har fyra år på oss så vi hoppas kunna genomföra de flesta av våra vallöften. Men det är möjligt att vi inte kommer landa ända upp till 2000 nya anställda, säger Fritzon.

Den 25 november ska budgeten klubbas i regionfullmäktige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".