Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio

Anmälda våldsbrott ökar kraftigt i Skåne

Polisen: "Måste ses över tid"
2:56 min

Antalet anmälda våldsbrott i Skåne har ökat kraftigt, 13 procent, hittills i år jämfört med samma period förra året. För hela landet har våldsbrotten ökat med 3 procent vilket till stor del beror på den stora ökningen i Skåne. Mindre mörkertal och omprioriteringar hos Skånepolisen är några av orsakerna.

– Vi kanske inte har varit på utsatta platser som till exempel krogmiljöer i samma utsträckning eftersom vi haft andra prioriteringar. Det har varit ett valår och det har varit förhållandevis tufft i Skåne med många partier att bevaka, mycket kraft har gått åt till det, säger Hans Nordin, biträdande länspolismästare.

På bordet framför honom ligger en tabell över anmälda våldsbrott de senaste åren och kurvan är tydlig. Från 2007 går det neråt för varje år. Men för i år bryts kurvan och vänder uppåt.

Måste ses över tid

För mellan januari och augusti gjordes ungefär 1 700 fler polisanmälningar om olika typer av våldsbrott i Skåne jämfört med samma tid förra året. Det är en ökning med 13 procent. Men även om kurvan är tydlig så menar Hans Nordin att det är svårt att dra några slutsatser.

– Man måste titta lite över tid. Det är för osäkert att titta så kort tid. Man måste titta över längre perioder, säger han.

Våld i nära relationer ökar

En stor del av ökningen det senaste året är polisanmälningar om våld i nära relationer. På Kriscentrum i Malmö, där brottsoffer kan få hjälp och stöd, har det märkts av tydligt, säger Eva-Lena Palm, sektionschef för Kriscentrum.

– När det gäller barnanmälningar har vi sett en markant ökning. Vi tror att det beror på att mörkertalet minskat och anmälningsbenägenheten ökat. Det kan också bero på händelsen i Karlskrona där en åttaårig flicka dödades. Efter det har vi fått in fler anmälningar, säger hon.

Minskat mörkertal

Att den stora ökningen av anmälda våldsbrott till viss del beror på ett mindre mörkertal håller Hans Nordin på polisen med om.

– När det gäller relationsbrott så menar jag att mörkertalet har minskat. Det är något vi eftersträvar och det är bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".