Moderaternas gruppledare i Åstorp, Pontus Pålsson. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Förundersökning inleds mot Pålsson (M)

Anmälaren: Det känns skönt
1:17 min

Justitiekanslern har bestämt sig för att inleda en förundersökning mot moderatpolitikern Pontus Pålsson från Åstorp.

Pålsson är misstänkt för att ha försökt ta reda på vilka kommuntjänstemän i Åstorp som intervjuats i TV om ett arbetsmiljöärende som handlar om hans relation till de kommunanställda. Något som inte är tillåtet enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Pontus Pålsson har under en längre tid anklagats för att kränka och trakassera tjänstemän i Åstorps kommun. Saken har varit ett ärende hos Arbetsmiljöverket som krävt att kommunen skulle vidta åtgärder.

Det var i samband med att Sveriges Television gjorde ett inslag om den här problematiken som Pontus Pålsson ska ha frågat flera tjänstemän om de medverkat i Tv-intervjuer. Men det är alltså inte tillåtet för en politiker att forska i om en kommuntjänsteman haft kontakt med journalister. Kommunanställda har så kallad meddelarfrihet så att de ska kunna kontakta journalister om till exempel missförhållanden anonymt.

Kurt Grönsund som arbetar med upphandlingar i Åstorps kommun är en av dem som blev kontaktade av Pontus Pålsson. När han fick höra att även andra tjänstemän kontaktats bestämde han sig för att göra en polisanmälan, och han är nöjd med att Justitiekanslern nu bestämt sig för att utreda om det begåtts något brott.

– Det tycker jag är skönt, säger han. Fram tills man vet det så vet man ju inte riktigt själv om man bara är gnällig eller om det faktiskt fanns fog för det man anmälde.

Vi har sökt Pontus Pålsson för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".