Foto: Christine Olsson/TT.
#imitthuvud

Fler sjukskrivs för psykisk ohälsa

Företagsläkare: Det är både från verkstadsgolvet till tjänstemän och säljare
1:28 min

Allt fler sjukskrivs för psykisk ohälsa och det är även den vanligaste diagnosen bland sjukskrivna i Skåne län, det visar siffror från försäkringskassan. Företagsläkaren Fredrik Granholm möter många personer som har psykiska besvär och som kan vara i riskzonen.

– Det är nog den största hälsofaran och hälsorisken som finns idag i samhället i stort tror jag, men inte minst i arbetslivet, säger Fredrik Granholm som arbetar på en mottagning för företagshälsovård i Kristianstad.

Sjukskrivningar för psykiska sjukdomar har ökat de senaste åren. På vårkanten för fem år sedan var runt 4380 personer sjukskrivna för någon psykisk diagnos, nästan 3000 av dem var kvinnor. Under samma tid i år, var antalet 6780 personer, och nästan 5000 av dem var kvinnor.

– Det är både från verkstadsgolvet till tjänstemän och säljare och allt möjligt som helt enkelt får högre krav på sig från högre ort i företaget, att man ska producera eller arbeta mer.

Fredrik Granholm tror att mycket handlar om krav, en känsla av att behöva ta på sig för många arbetsuppgifter. Men också en känsla av att alltid behöva vara tillänglig.

– Det är naturligtvis baksidan av det här informationssamhället vi har idag. Det är en stod fördel, men det finns också en nackdel, att man alltid är nåbar och att man inte vågar stänga av. Det ställs kanske till och med krav från arbetsgivaren att man förväntas ställa upp på sin fritid.

#imitthuvud

#imitthuvud

Under hela vecka 46 har P4 Kristianstad fokuserat på ämnet psykisk hälsa. Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen erfarenhet eller som närstående, och vi vill prata om detta. Det viktiga är din berättelse. 

Fortsätt skicka in din berättelse till vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos på publiken@sverigesradio.se  eller ring 044 77 512 80

Tyck till på sociala medier via hashtag #imitthuvud

Här finns en lista om du behöver söka hjälp och stöd 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".