Foto: Stian Lysberg Solum/TT
Malmö

Skulder betalas efter taxirazzia

Advokat: "Vi är nöjda med att de har betalat"
1:18 min

Några av de taxibilar som Kronofogden i Malmö beslagtog i en razzia i början av veckan har lämnats tillbaka. Skulderna på bilarna har betalats.

Det var i måndags som Malmö tingsrätt beslutade om kvarstad på 84 bilar som tillhör 38 olika taxibolag. Bolagen kör, eller har kört för Taxi 23 i Malmö. Bilarna är köpta på avbetalning med krediter från Volkswagen Finans som inte har fått in avbetalningar på en del av bilarna. Nu har dock skulderna för åtta bilar betalats och kvarstaden för dem är hävd.

– De har ju på så sätt fullgjort sina skyldigheter gentemot finansbolaget, så det är vi nöjda med, säger advokat Ann-Marie Thörn som företräder Volkswagen Finans.

Misstänker bedrägeri

Det var inte bara skulderna som var anledningen till att Volkswagen Finans begärde att tingsrätten skulle säkra deras tillgångar genom kvarstaden. Finansbolaget befarar också att man kan vara utsatt för bedrägeri och tror att en del av bilarna finns utomlands för att säljas där.

– Det som är grunden för den här kvarstadsansökan var bland annat att det var bilar redan tidigare som har förts ut ur landet som då har förlorats. Det är det som är risken, säger Ann-Marie Thörn.

Uppmärksammad razzia

Kvarstadsbeslutet i måndags ledde till en uppmärksammad razzia som inleddes tidigt i tisdags morse. Kronofogden beslagtog med hjälp av bärgare taxibilar bland annat på Sturups flygplats och på Malmö Central.

24 bilar söks

Sammanlagt har Kronofogden i veckan beslagtagit 56 bilar. Fyra av dem har återlämnats för att skulderna på dem är betalda. Nu återstår 52 bilar som Kronofogden har i sitt förvar och 24 bilar återstår att hitta. Hur länge man kommer att söka efter dem, kan Kronofogden inte säga ännu. Det tar man ställning till i veckan som kommer.

– Ja, om det sinar totalt att vi inte ser en enda bil någonstans så är det klart att vi inte kan hålla på i det oändliga, säger Christer Davidsson på Kronofogden i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".